Billig lokal strøm

Ved du, hvad du betaler for din strøm? Det kan være svært at overskue. Men hvis vi får godt styr på vores lokale energifællesskab, kan det ret sikkert blive billigere for dig.

Variabel pris er det mest almindelige og normalt også det, som bedst kan betale sig. Strøm fås billigt, når der er rigeligt – for eksempel om natten, når det blæser, eller midt på dagen om sommeren, når solen skinner. Strømmen kan blive dyr, når der det er koldt, når det er vindstille, og hvis solen ikke skinner. Grunden til, at strømme så bliver dyr er at den produceres fx med brug af natur- eller biogas.

Din pris på strøm består af flere elementer. Først er der prisen for selve strømmen. Typisk lægger elselskabet 6-14 øre/kWh oven på den rå elpris på den nordiske elbørs. Du betaler også nettariffer, som er bidrag til at vedligeholde og udbygge elnettet. Dertil kommer elafgift, som i 2024 var 76,1 øre/kWh ex. moms. Til slut skal du som forbruger også betale moms af det hele.

Med elvarme (herunder varmepumpe) fritages man for elafgift, for den del af elforbruget, der ligger over 4000 kWh/år. Hvis du har egen ladeboks til elbil, kan du indtil videre blive fritaget for elafgift for al den strøm, som bruges til bilen.

Du kan på din elregning se, hvad du i øjeblikket betaler og hvor meget du bruger om året. Det kan være svært at finde ud af, hvad du faktisk betaler i tillæg til dit elselskab pr. kWh. Hvis du fx er kunde hos Norlys og har deres FlexEl-abonnement, betaler du et tillæg på 9 øre/kWh og et månedligt abonnement på 29 kr., begge beløb inkl. moms.

Når Nørre Snede Energifællesskab er klar til leverance, vil vi kunne sænke elprisen på flere måder:

  • Vi vil forhandle os til markedes billigste elpris ved at etablere fælles puljekøb. Hvis du er kunde hos et af dyrere elselskaber, kan du forvente en besparelse op til 10 øre/kWh eller mere.
  • Med nye mindre solcelleanlæg og mindre vindmøller vil vi producere strøm lokalt. Lykkes det at igangsætte og finansiere nogle gode projekter, vil vi selv kunne producere el til lavere og mere stabile priser end du aktuelt betaler (spotprisen på den nordiske elbørs plus dit elselskab tillæg).
  • Når vi får skabt bedre balance mellem lokalt elforbrug og lokal elproduktion, er der udsigt at vi skal betale mindre i nettarif. Logikken er, at de som belaster elnettet mest, også skal betale mest – og når vi lokalt kommer tættere på at være i balance, skal vi bidrage mindre til overordnede elnet.

Mere præcist kan vi ikke sig et for nuværende. Men du kan være sikker på, at du får lokal indflydelse, at vi køber billigt ind og med tiden vil du blive medejer og lokale VE-anlæg. Du vil få strømmen til kostpris – på samme måde som det kendes fra fjernvarmen. Vi arbejder også på at kunne give fair afregning til de, som har eget solcelleanlæg, hvis de har strømoverskud samtidig med at andre i nærområdet har brug for strøm.

Hvad kan du få du ud af 1 kWh?
(=1000 watt i én time)

  • Varm bageovnen godt op (20 min.)
  • Brug elkedlen 10 gange
  • Hold køleskabet tændt i to døgn
  • Se fjernsyn i 7 timer
  • Kør 4-7 km i en elbil
  • Tænd en gammeldags 60 watt elpære i 16 timer
    (men skift til LED, så får du i stedet 118 timer)

To top